Van de 18 bunkers die ooit gebouwd werden op grondgebied Semmerzake zijn er in totaal reeds 4 verdwenen. De verdwenen exemplaren zijn de zware bunker Se9 langs de Aalbroekstraat. Tussen de twee voetbalvelden van Semmerzake, lag de bunker Se10 (is ingegraven). Op het militair domein van Semmerzake lag ook ooit, volledig op de rand waar heden nog een bosje te zien is, de bunker A15. In 2010 werd hier ook als één van de voorlopig laatste slopingen op de lijn langs de dorpstraat, de bunker Av1 gesloopt langs de Opperweg.
De grote geconcentreerde massa van bunkers op Semmerzake, zijn de restanten van het hier ooit gebouwde steunpunt. In het beboste gedeelte tussen Aalbroekstraat en Grote broekstraat zijn op die manier nog Se1, Se2, Se3 en Se4 terug te vinden. Hogerop langs de Grotenbroekstraat, ligt wat solitair de bunker Se12, kijkend op de vlakte tussen deze hoofdweg en de Schelde. Se13 ligt op de kop van de Bergatstraat, voor een vrij recente woning. Se7 ligt in een boomgaardje in het verbindingsstraatje. Se 8 ligt op de hoek gevormd tussen Aalbroekstraat en Dorpstraat. Se5 is praktisch onvindbaar in de achtertuin van een woning langs de Aalbroekstraat. Se6 ligt als een roze olifant ingebouwd in een heden grijs geverfde loods. Se11 ligt als een ruïne van een woning naast de Boentweg.
De twee eerste bunkers van de voorlijn op Semmerzake werden al genoemd en zijn beiden gesloopt. Dit waren de bunkers Av1 en A15. Van de tussenlijn is de eerste bunker vrij noordelijk terug te vinden, namelijk de bunker D6 langs de Grenadierlaan. Langs de Kriephoekstraat ligt nog altijd de C7, volledig aan het zicht onttrokken door een nieuwe ommuring. D7 ligt ook vrij moeilijk terugvindbaar waar de Palmstraat kruist met de Dorpstraat.
Als randbunkers (niet op grondgebied Semmerzake gelegen) zijn enkel nog bunkers te zien, origineel op het grondgebied Vurste gebouwd. Dit is zo voor de voorliniebunkers Av2, A16, A17 en de steunliniebunker D8.
|